Sambal Tahun versi mama dis nite
Malam ni merajinkan diri masak sambal yg dipanggil Sambal Tahun. Aceli walau I owang jawa tapi malangnya dah sampai Birmingham baru le belajar cemana nak masak sambal ni. Kredit to Dina Imam Supaat..(sob3..sangat rindu kamooo duhai Dina)..dulu masa kami berjiran kat Birm, ada satu ari tu Dina anto sambal nih then I belajo cemana nak memasaknya. Cam yg disebut tadi, walau 'wong jowo' I x pandai masak sambal ni sebab mak x ajo..sebab mak owang melayu. But tekak I yg universal telah mengajak I bljo memasaknya..ekeke
Bahan2 :
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
20biji cili padi, nak extra pedas tambah je
segenggam bilis
-semua bahan ni tumbuk
1 inci lengkuas - hiris
1 inci halia - hiris
Santan pekat - satu mangkuk
Cara2:
Ni versi champak2 okkee...
1. Tumis suma bahan di atas guna minyak sechukopnye.
2. Setelah garing, masukkan santan, buh garam n gula sikiiit jer bagi pedas tu xmo berdesing sgt.
Kemudian,
masukkan apa2 jer yg suka nak buh, cam sotong ker, udang ker, ayam ker, daging ker, tauhu kering ker..
Balik2kan sampai masak, angkat.
Sebab tu namanya sambal tahun. Kalo kurang isinya just tambah, rajin2 panaskan dan rajin2 tambahkan isi2nya. Itu cherita owang jawa yg I tau gitu..asal usul nama sambal tahun.
nampak sangat menyelerakan..
ReplyDeletetahun tu apa dia?
ReplyDeleteSukur : abang chakap sedap..hehe..tapi kak x makan pun sebab diet, sok baru plan nak makan, xmo mkn malam..xmo mkn malam..sob3..da gumukk..
ReplyDeleteIM : namanya sambal 'Tahun' coz proses dia yg basic tu, sambalnya leh tahan bertahun kerana proses masak yg sepatutnya adalah sangat lama, so dia tak cepat basi. Leh tambah2 jer isinya kalo abis. Kata Dina lerr..tu pasal dipanggil sambal 'Tahun'.
ReplyDeleteassalam..terima kasih..makcik suka sangat makan sambal tahun..tapi tak pernah buat..dan tak tau macam mana nak buat.minta izin copy resepi ye..
ReplyDeleteAssalamulaikum Khai,
ReplyDeleteSedap nampaknya tu, nak cubalah. Nak copy juga resepi tu.
salam kak Erna,
ReplyDeletesilakannn copyyy..
salam kak Ani,
ReplyDeletekalo saya mmg sukaaa sambal nih. Ce kak lak buat ya.
alahai cik yah..
ReplyDeletengencesss..!! ni mkn ngan nasik panas, lauk gereh lg.. perghhh..