Followers

Advert

Tuesday, 8 November 2011

Rendang Negeri Sembilan @ Minang

Resepi sempena raya Aidiladha. Masakkan utk mak sendrik n ibu mertuaku. Abang I chakap sedappp, dan kakak @ biras I pung chakap sedap. I cam besa..merendah diri..segala pujian hanya untuk Allah krn mengurniakan kesihatan yg baik dpt menyediakan masakan utk dua2 mak yg terchenta...hik3..



Sori, this resepi versi champak2 coz I prasan dah terer memasak..(ya ampunnn)..




Bahan2 :
3 ekor ayam tua, potong ikut sukaa ( ayam dah penchenn ), if guna ayam muda pun ok, that mean kene adjust sendrik supaya jgn tlerai isi ngn tulang semasa memasak. ( Potong besar sikit atau angkat ayam, then ketepikan, biarkan santan mereneh n pekat/kering, kedian masukkan semula ayam2 tu supaya x hancur ).
6 labu bawang besar, blend
3 inci lengkuas hiris n blend
3 inci halia hiris n blend
2 labu bawang putih - blend
10 btg serai hiris n blend
1 tin susu cili padi, mmg pedas giler..blend
Santan pekat ( I guna 3 kotak santan cap ayam yg lbh kurang 200gm tu)
4 asam keping
gula n garam.
I guna kiub ayam sebagai perasa.
6 helai daun kunyit, hiris nipis.
Kunyit hidup dlm 2inci, blend

Cara2 :
Gaul ayam ngn bahan2 yg siap blend, buh dlm kuali n keringkan. Pastu buh santan reneh sampai ayam empuk, masukkan asam keping, adjust gula n garam. Sebelum angkat masukkan daun kunyit yg dihiris halus.
Tradadadada..
senang aje kannnn..

No comments:

Post a Comment