Dah lama tak hapdet tentang resepi, menunjukkan dah jarang masak..he3. Today tepek resepi Somtam, ni dulu belajar kat Birmingham, balik Mesia barulah ptama kali buat.
Bahan :
Sebijik betik tua, maksudnya dah matang tapi lum lembik, masih keras. Kupas n parut kasar seperti dalam gambar.
6 biji limau nipis, amik jusnya, bijik jgn sesekali terambil kelak akan terasa pahit.
10 biji cili padi
8 sudu makan gula, kalo ada 'nise' dari Kelantan lagi sedap.
sedikit garam.
kacang tanah, goreng tanpa minyak, tumbuk pecah2.
4 batang kacang panjang, patah2 pendek n lenyek2 cikit bagi pecah2 jer.
Cara2 :
Satukan suma bahan, gaul, adjust garam n gula. Kat Birm dulu xda betik we all belasah carot n kobis yg diparut. Masa tu sedaaaap jugak macham 'somtam'..he2
No comments:
Post a Comment