Semalam..I tolong kak Zana sediakan makan tengahari untuk cikgu2 yg x balik. Bagus kan kak Zana ni sbb prihatin dgn kebajikan chekgu2. Kat sini I terpaksa tepek resepi ni coz acelly I sendrik cuma mintak kat mak selalunya bila nk makan asam rebus batang keladi. ngeh3..maka ini resepi mak utk tatapan dan rujukan bila next time I nak masak. Semalam demi kawan2 I masak jugak, tp kira orait kot. hihi
- satu rumpun batang keladi yg I rasa dalam 10 pelepah (eh betul ke penjodoh bilangan utk tiap batang keladi tu? )disiang, xyah rendam kat air bimbang gatal. Didihkan air, buh garam, basuh dan cpt2 masukkan dlm air mgelegak. Biar lembut n toskan.
- secekak daun kesum
- 4 batang bunga kantan
5 labu bawang besar, sebab semalam tu setengah piyuk besar. so adjust sndrik plsss
6 ulas bawang putih
8 tangkai cili kering
segenggam bilis
seinci belacan
-blend together
*satukan bahan yg diblender, jerangkan air secukupnya, buh asam keping secukup rasa masamnya. Biarkan mdidih, masukkan batang keladi.
last sekali, masukkan daun kesum n bunga kantan. Adjust garam n masamnya.
idea dari kawan2 belah utara, deme suggest masukkan isi ikan kembung dalam 2 ekor utk lbh umph. Leh I cuba nxt time okeeh..
sayur batang keladi ni dulu makanan orang susah macam keluarga IM masa kecil dulu...
ReplyDeleteArwah ibu mertua teman selalu masakkan masakan ni bila teman balik kg...memang sedap...
ReplyDeletetapi kini..masih lagi sedap walaupun anaknya yg buatkan..haa