Followers

Advert

Saturday, 4 June 2011

Resepi Masak Lemak Jering



Mencabar sungguh resepi hari ini..ekekeke..dari aspek penyediaan. Dah umur 40 baru pertama kali makan masak lemak jering. Kene buh resepi kat sini senang nak refer next time coz masak jaaarang..jaranggg..



2 kg jering, buang kulit, belah 2 dan rebus hingga kulit arinya tertanggal (dalam 30 minit..mencabarkan, belah kulit jering yg keras tu pun dah saspen bimbang pisau kene tangan)he3..pahtu tumbuk sekeping2 bagi pechah!..menchabar beb..then ketepikan.

Bahan tumis:

3 labu bawang besar merah

6 ulas bawang putih

segenggam bilis

10 biji cili padi

3 batang serai, ketuk

1 inci kunyit hidup


1 liter santan pekat

air secukupnya utk jadikan kuah

Cara2 :

Tumis bahan tumis hingga naik baunya. Masukkan jering, santan + air, masak hingga jering lembut ngn api sederhana.

Dah lembut, buh garam n kiub ayam sikit, adjust rasanya.


Senang je..tapi ..malassss masak..apa nak jadiiii..he3


4 comments:

  1. wah k yah sedapnyaaaa..
    dulu kakak sy selalu buat camni..
    gi umah dia kalau ada lauk ni mkn bertambah2..
    tp tgk cara.. mmg leceh nak wat.. hehe..

    ReplyDelete
  2. Yah,
    kalau resepi yang sebenarnya, kita tak perlu nak tumis bahan2 tersebut... campurkan semua bahan tu, kacau kuah gulai hingga masak... pastu baru masukkan jering... (jering tu memang dah lembut masa kita rebus...)

    Memang sodap makan gulai jering ni, tapi tak boleh banyak, nanti susah nak buang air kecil...

    ReplyDelete
  3. Salam kunjungan... blog menarik, senang2 singgah la ke blog saya ;)

    http://www.zuwairiaiman.com

    ReplyDelete