Followers

Advert

Friday, 25 March 2011

Resepi Sambal Nasi Lemak

Sambal Nasi Lemak utk sarapan pagi ni..

1 labu bawang besar merah
2 labu bawang kuning holand
6 ulas bawang putih, that mean, nisbah bawang putih kalo guna bawang merah kecik2 tu biar ekstra ya..
belacan dlm anggaran satu inci
2 sudu besar sos tiram
1 kiub ayam
5 sudu makan gula
garam secukup rasa
1/2 cawan air asam jawa

Cara2 :
Cili kering, blend
bawang merah, bawang putih, belacan- blend sekali

1. Tumiskan bahan tumis guna minyak yg cukup, kalo minyak sikit sangat nanti cili tak tertumis ngn bagus. xtau la nk bgtau minyak nih bagaimana, agak2 sndrik pandai tak?
2. Da naik bau, masukkan cili blend, tumis lagi, kemudian masukkan gula. Part ni kene tumis btl2 sampai warna kilat dan chanteek.
3. Masukkan sos tiram, kiub ayam, gaul, masukkan air asam jawa.
4. Lastly, masukkan bawang besar holand yg wane kuning tuh, potong bulat atau baji, yg ni ikut suka and garam, adjust manis, masam and masinnya ya.
5. Ni basic sambal tumis, kalo nak buat sambal tumis ikan bilis, just gorengkan ikan bilis dan masukkan, udang and sotong pun. senang je kan..

p/s : masa menumis mmg guna minyak lebih sikit kan, then, bila da masak sambal nih, minyak yg ada kat atas I buang. supaya tak bminyak sgt nasi lemak nnt.

3 comments:

  1. nampak sodap...eden torai...

    ReplyDelete
  2. Terima kasih. Saya akan cuba resipi ini esok!

    ReplyDelete
  3. Dah try resepi ni dan buat 3 adunan segaligus kali ke dua ketiga dan seterusnya. Boleh freeze kan dia. Kalau nak buat sambal tumis telur rebus ke, sotong ke udang ke ikan bilis semua boleh. Plain gitu2 pun boleh. Simple and easy but most importantly delicious. Thank u v much yang empunya resepi. Sedap sedap sangat.

    ReplyDelete