Jupa rebung kat Home Bargain dalam tin. Jadik ar..buat pengubat rindu lemak rebung mak masak kat kampung. Yang ni resepi mak ajo sejak kecik2 dulu..
Bahan2:
Rebung semangkuk, basuh besih2..that mean siram ngn bilas ngn air ulang2 kali, toskan. kalo tak baunya kuat sgt. Mama x suka baunya tu.
Udang saiz besar 10 ekor
2 cawan santan pekat, cair2 xmo ar pls..
1 kiub ayam
Bahan tumis:
1 biji bawang besar merah
3 ulas bwang putih
1/2 inci halia
15 biji cili padi
tumbuk bahan tumis ni suma.
Cara:
Goreng bahan tumis sampai naik baunya. Masukkan udang, balik2 sat, masukkan rebung. Biar jap sampai rebung masak. Buh santan pekat, garam dan kiub ayam sikit. Sat jer kan memasak nih..yg lecehnya mengemas..tulun2 anak2 mama..cpt lap dapur..
Kalau masak lemak rebung tu...teman boleh tukar dgn udang..
ReplyDeletebiar Kome makan udang dan teman makan semua rebung tu....
Teman mmg suka udang..tapi teramat suka rebung...
tak kira buat masak apa pun..
sama ngn sy, suka rebung. 3tahun kat birmingham, jupa rebung dalam tin kat kedai home bargain. sy beli satu kotak, ada 12 tin. haambiikk..made in thailand. suma2 dari thailand, mana le barangan buatan mesia,ada tanda halal thailand, maka tawakal jer la. suka duka idup merantau..
ReplyDeleteSalam..
ReplyDeletesedapnyerrr masak lemak rebung tuuuuu.. leleh tgk.. tingin gak nak mkan tp hubby sedang berdiet la pulok.. tp nanti nak cube juge la resepi nie..
salam,
ReplyDeletesedap nyer....... weekend ni leh try
Ena dan ibu guru, simple jer masak lemak rebung nih kan, tp buat yg merantau dan susah nak dapatkan rebung, dapat yg dalam tin pun da suka..hehe
ReplyDelete