Resepi ni dari my fwen kat Birm ni si Hanny, but telah diubahsuai adjust kat bhgn santan tu I buh 2 sudu mkn, jika resepi asal 4 sudu makan diratakan. I guna tepung beras pakistan nih dia cair sgt. second time pcubaan guna 2 sudu makan yg membumbung baru ok. rasanya tepung beras mesia kene ikut resepi asal tu. By d way hepi buat kuih nih sbb upanya senang je..dulu2 ni diantara yg selalu kutunjuk di bazar ramadhan. hihi
Bahagian bawah:
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
5 cawan air + 7 helai daun pandan dimesin
sikit garam
sikit air kapur
Bahagian atas
2 sudu makan tepung beras
4 cawan santan
sikit garam
Cara-cara
1.Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
2.Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat
3.Masukkan dlm bekas kecik2, tabur 2 sudu kecil gula pasir, sejukkan. Sementara tunggu sejuk, kita...
masukkan tepung yg 4 sudu tadi,garam dlm 4 cawan santan pekat. Kacau sehingga sebati masak sehingga santan pekat. Bila adunan bahagian bawah dah sejuk, curahkan pula santan yg telah dimasak tadi. Sejukkan.
No comments:
Post a Comment