Bekal utk g Swiss siap2 masak nasi dagang utk sarapan. Sebab cam boring masak nasi lemak. Thks to K. Na bagi resepi nasi dagang yg simple dan senang sgt cara masaknya. xyah kukus2..sedap pun sedap.
Bahan2 : ( utk 8 rg dewasa makan )
1 cawan beras pulut
4 cawan beras basmathi
(basuh dan rendam semalaman)
masak dalam rice cooker, buh santan sama aras dgn beras.
Bila nasi da masak, buka rice cooker, biarkan sebentar biar nasi kering, maksudnya wap nasi kat bahagian atas kering, bukan basah2 gitu..
sementara itu..
potong 3 ulas bawang merah- hiris nipis
2 inci halia- potong halus cam batang mancis
1 sudu makan halba
3/4 tin santan pekat
sikit garam utk terbitkan lemak
masak suma bahan atas api sederhana, kemudian, gaulkan dalam nasi, tekan semula 'cook'
Bahan2 : ( utk 8 rg dewasa makan )
1 cawan beras pulut
4 cawan beras basmathi
(basuh dan rendam semalaman)
masak dalam rice cooker, buh santan sama aras dgn beras.
Bila nasi da masak, buka rice cooker, biarkan sebentar biar nasi kering, maksudnya wap nasi kat bahagian atas kering, bukan basah2 gitu..
sementara itu..
potong 3 ulas bawang merah- hiris nipis
2 inci halia- potong halus cam batang mancis
1 sudu makan halba
3/4 tin santan pekat
sikit garam utk terbitkan lemak
masak suma bahan atas api sederhana, kemudian, gaulkan dalam nasi, tekan semula 'cook'
sekejap jer..siap dah buat nasi dagang duduk merantau nih..
No comments:
Post a Comment