Followers

Advert

Monday 1 March 2010

Resepi Kuah/Sos Rojak Buah


Resepi kuah rojak buah yg simple, I rasa sos ni sama jer ngn yg kat Mesia. Xsangka betul, dah sampai Birmingham baru la sampai seruanku belajar buat. Dulu2 sebat yg Amalina buat jekkk..TQ dear coz ko rajin layan aku. Ini bahan2 yg grenti ada kat bumi permaisuri nih dan rasanya kalo kat mesia dah tentu belacan tu buleh diganti dgn petis.

Bahan-bahan :
1 cawan cili sos
1 cawan sos tomato
1 cawan kicap manis/masin..apa2 pun buleh
10 biji cili padi ditumbuk, nk lg pedas tambah je
1 cawan gula pasir
2 cawan gula merah
1 sudu makan belacan bakar yang sudah kutumbuk bagi jd serbuk
3 sudu mkn bijan digoreng tanpa minyak, nk buh byk bule jugak, ikut cita rasa
Kacang tanah goreng tanpa minyak & ditumbuk kasar, lagi banyak lagi best

1. Masak kesemua bahan atas api sambil dikacau hingga mendidih.
2. tutup api, masukkan bijan dan kacang tanah, angkat
3. Hidangkan bersama buah-buahan & sayuran yg disukai spt mangga muda, epal, stoberi, hapa2 ajelah buah yg ada kat pasaraya PAK tu.

anggaran sukatan nih utk makan2 ajak kawan 3 famili pun bulehh..

8 comments:

  1. sedapnyer..

    blh la cube resepi nie nanti kan.. sbb ena sgt2 suke.. Thanks yer

    ReplyDelete
  2. grenti jadik kalo ikut resepi nih Ena. dulu kak ingat susah nk buat sos nih, upanya senang jerrr. pastu kita jual kat bazar ramadhan sok2 ya. hehe

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum,
    ada x resepi utk kuah rojak tanpa belacan and sos cili? sy ada d perantauan, kat cni mmg xda belacan and sos cili...mcm mana ek???
    hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat mana ek yg xda sos cili? dulu sy yg mana xda sy sanggup wat sendrik, cthnya kepok lekor gara2 dah tingin nk mkn. belacan tu penah gagah nk wat sendrik guna udang geragau gara2 khabisan stok

      Delete
  4. sedapnya..nak try la..

    ReplyDelete
  5. mekasih sbb share resepi yang sedap ni, saya dah try byk kali dah, sedap..=)

    ReplyDelete
  6. As salam...nak tanya kalu nak buat kuah rojak ni mmg mesti letak sos tomato ke?

    ReplyDelete
  7. sy mmg guna sos tomato. ikut resepi tu..

    ReplyDelete