Todays special..resepi ayam masak merah yg tersenarai dlm list 'gerenti sedap'. Idea suh masak merah ni sumbangan Ustaz Hassan, kawan kat Tawau. Dia suggest masa I tengah fening mbelek website myresepi, after mcuba, mmg tak rugi. Rasa ayam masak merah ni berbeza ngn yg selalu kumasak. Namanya pun cikgu cuti..so hari2 masak ler..
Bahan Bahan
1. Ayam - goreng ngn garam dan kunyit sikit. Kene goreng dulu, kalo tak resepi nih akan btukar mjadi ala rendang, bkn rasa masak merah.
2. Lada Kering dlm anggaran 30bijik - rebus dulu dan blend. tujuannya jika ada yg xtahan pedas, bmbg sakit perut la plak.
3. 3inci halia
4. 4inci Lengkuas - maksudnya, lengkuas lebih dari halia
5. 8 bijik Bawang Merah - masakan nih lbh byk bwg merah lbh sedap
6. 4 ulas Bawang putih -
7. Santan kelapa - Ambil pati saja
8. Kulit kayu manis - setengah inci saja utk ambil bau.
9. Serai 4 batang - Blender 3 btg dan ketuk 1 batang
10. garam
11. Asam keping @ jawa secukup rasa, jgn byk, kang masam
12. Gula segenggam. - maksudnya rasa masakan nih manis sbb nk balance kan dgn pedas cili kering
Cara cara masak
1. Campur semua bahan blend dan goreng hingga naik minyak. kmdn, masukkan gula, tumis lg sekejap.
2. Masukkan ayam goreng kacau sampai sebati.
3. Masukkan pati santan, asam jawa atau asam keping dan gaul hingga kering atau naik minyak. rasa garam gulanya. tradada..
4. additional..biasa ler..keje I kan mengalter resepi orang..I potongkan bawang besar dan gaulkan sebelum angkat.
Pd Ust Hassan, tq, sbb I budak cerdik, bagi resepi ngn ayat2 canggih pun I leh buat..
Bahan Bahan
1. Ayam - goreng ngn garam dan kunyit sikit. Kene goreng dulu, kalo tak resepi nih akan btukar mjadi ala rendang, bkn rasa masak merah.
2. Lada Kering dlm anggaran 30bijik - rebus dulu dan blend. tujuannya jika ada yg xtahan pedas, bmbg sakit perut la plak.
3. 3inci halia
4. 4inci Lengkuas - maksudnya, lengkuas lebih dari halia
5. 8 bijik Bawang Merah - masakan nih lbh byk bwg merah lbh sedap
6. 4 ulas Bawang putih -
7. Santan kelapa - Ambil pati saja
8. Kulit kayu manis - setengah inci saja utk ambil bau.
9. Serai 4 batang - Blender 3 btg dan ketuk 1 batang
10. garam
11. Asam keping @ jawa secukup rasa, jgn byk, kang masam
12. Gula segenggam. - maksudnya rasa masakan nih manis sbb nk balance kan dgn pedas cili kering
Cara cara masak
1. Campur semua bahan blend dan goreng hingga naik minyak. kmdn, masukkan gula, tumis lg sekejap.
2. Masukkan ayam goreng kacau sampai sebati.
3. Masukkan pati santan, asam jawa atau asam keping dan gaul hingga kering atau naik minyak. rasa garam gulanya. tradada..
4. additional..biasa ler..keje I kan mengalter resepi orang..I potongkan bawang besar dan gaulkan sebelum angkat.
Pd Ust Hassan, tq, sbb I budak cerdik, bagi resepi ngn ayat2 canggih pun I leh buat..
No comments:
Post a Comment