Followers

Advert

Sunday, 7 February 2010

Resepi Sup Cendawan/Mushroom Soup



Resepi sup cendawan ni sama spt yg pizza hut punya. Dapat resepi nih dari Ustazah Norlida, guru jQAF skbr masa kami sesama bawa bekal kat sekolah. Masa tu dgr je resepi dia bagi, dah sampai Birmingham barulah sampai seru mencubanya. Memang tak sia2 minta resepi nih.


Bahan2 :

6-7 bijik cendawan- cincang

4bijik kentang, rebus dan blend hingga halus

1 tin evaporated milk/susu cair

1/2 sudu teh serbuk lada hitam

1 labu bawang besar yg kuning (bawang holand), jika guna bawang besar yg merah, jgn buh byk sbb xmo baunya kuat. blend.

sedikit garam

1 kiub ayam

isi ayam, cincang halus, keringkan dlm piyuk, maksudnya, letak dlm periuk, biar msk ngn kacau utk keringkan airnya. ni optional, kalo xda pun xpa.

cara masak :

Satukan suma bahan dlm periuk, masak dgn kacau perlahan2, api sederhana aje. jgn besar2 api sbb jika mendidih..abis arrr..jenuh nak besihkan dapur.

senang je kann..


7 comments:

  1. waa... dah lama tak pekena sup cendawan. terliur la ...

    ReplyDelete
  2. sedap ni...x guna tepung gandum ker?

    ReplyDelete
  3. ouh sodap tuh ...
    sop condawan la nk katokn ..
    hihihi..

    ReplyDelete
  4. try la....xsdap ksi kucing aku mkn..

    ReplyDelete
  5. @ anynymous kat ats : Kurang Hasam......

    ReplyDelete
  6. terima kasih kongsi resepi ni..dh lme dok cri :)

    ReplyDelete
  7. Nk gune cendawan jenis mne?

    ReplyDelete