Followers

Advert

Saturday, 29 May 2010

Melawat Pekan William Shakespeare kat Straford Upon Avon

ni yg makchik xleh nk tahan..tengok munga2 yg chantek2..




piknik time..
ibu2 yg memasak dari pagi..cewwah..
..dah lapooo..
..tengok owang duduk dalam canal..hi3..intai ikut tingkap, sekodeng2..

..nak enter frame gak..
restoran kat canal, tinggal pun kat canal..pemandangan yg kat blkg awin tu

my chenta ati kat depan umah Shakespeare dilahirkan

mahal nk masuk sini..
beli fridge magnetic jerr..sbb yg dijual muka mamat william itu. xda maknanyeeerr

abah and aiman yg hampir sama tinggi dah..
Pekan Strafford Upon Avon yg klasik
chantekk..terasa damai..

Today sengaja buat2 free berjalan piknik ke pekan tempat William Shakespeare dilahirkan walau kija2 mempacking baru 50%. Kene kuar sebab dah nak lik Mesia. So mana2 tempat yg lom dijejaki harus dilawati. Sapa Shakespeare nih?..yg makchik tau dia penulis, pemuisi, karya agungnya yg terkenal apa lagi..romeo n juliet. bukan rasa mamat ni besh sgt yg beria nk g sini, but just seronok2 tgk pekan Inggeris yg damai, bangunan tradisi yg elok terjaga. Orangnya duk dalam sampan panjang kat canal bila summer2 gini. Walau summer tapi sejuk coz today ujan. Mendung kelabu. Kalo winter depa2 ni balik duk umah memasing atas tanah, sebab sejuk kan. Time summer depa suka duk ateh air nih.
Selain aktiviti bjalan2 ini, turut memeriahkan majelis ialah..piknik..bersama sahabat2..iaitu Dina/Zes, Ira/Madi, Kam/Aziman, Ila/Rizal. Masak2..makan2, ni mmg agenda biasa ujung minggu. Hanya sahabat2 ini pengganti keluarga bila duduk merantau ni. Menu today is nasi briyani, nasi putih, ayam masak merah, kari kambing, acar timun, chiken wing grill, popadum, keropok, anggur sebagai pcuci mulut, teh tarik, dan jus buah. Suma ni kami potluck. I masak ayam masak merah dan acar. Meriah dan seronok..suma ini akan menjadi kenangan terindahku di suatu masa nanti. Kalian tentu akan kuingati..

12 comments:

  1. berapa umur aiman sekarang ? rasanya nanti dia akan lebih tinggi dari ayahnya.

    bangga melihat muslimat yang kesemuanya menutup aurat.

    ReplyDelete
  2. wah sis
    tu kedai souvenir tu
    tak beli souvenir dkt den ke>?
    besday den nak dekat dah nih
    hohohoh

    ReplyDelete
  3. cantik nya gambar2 di sini :)

    ReplyDelete
  4. IM : sangat setuju..ujan emas negeri orang, cuma akal ni berpikir..camana nk ajar mesian kita supaya tahu mjaga warisan bangsa.

    ReplyDelete
  5. to al-lavendari : Tn Hj, umur aiman baru 16 tahun. mmg tgk gaya akan lbh tinggi, lbh ensem dr abahnya. ekekeke.. mudah2an mjadi anak soleh yg taat pada Allah dan rasulnya.
    Tn Haji pun biasa merantau kan, tentu selain nmpk yg indah, faham juga rasa idup merantau. nk suh anak dara kenit pakai tudung disaat kwn klilingnya omputih dan asik btanya mmg jd tjwb sy memahamkannya tntg aurat, apa yg bmaksud tutup aurat ngn sempurna. jenuh nk pahamkan budak kenit sy neh sbb budak2 lagi kan. slalu lak tu buat2 lupa bila nk kuar walaupun kat blkg umah. dia paham yg masih xbape nk paham yg hrpnnya makin besar makin paham. soklan: ada bape pkataan 'paham' dlm ayat di atas? hi3..

    ReplyDelete
  6. to hans : uish, da nk dekat betday ya..xkan la kak nak pos fridge magnetic jer. malu3..sbb kak pun cuma beli tu aje. hi3..kat kedai ni kebanyakan souvenir gambo kepala botak william tu aje, so kak beli yg gmbo umah tmpt dia dilahirkan, utk kngn2 penah datang sini. soklan: ada bape kali perkataan 'aje' dlm ayat di atas?..jwb hans. btl nnt kak bg adiah. he3

    ReplyDelete
  7. to ween : yes, mmg cantik2 pmndgn kat sini. entri bgambar ni mmg nk share ngn kwn2 pengalaman kat sini. agak2 kita buleh tak nk didik masy supaya hargai alam, kbersihan dan kpntgn psekitaran yg damai. haiiii..

    ReplyDelete
  8. sonoknyerr jalan jalannns.. ehehe

    ReplyDelete
  9. haha..shakespeare..kitaorang sangat lah tak suka shakespeare sebab coursework untuk eng.literature a-level amat mnyusahkan dan boring

    ReplyDelete
  10. cantik!! chybee suke bunga yg no 2 tu :)

    ReplyDelete
  11. saya faham apa yang cikgu cuba fahamkan. saya harap pemahaman saya sama seperti apa yang cikgu ingin saya fahami.

    ReplyDelete