Followers

Advert

Saturday, 8 May 2010

Resepi Laksa Singapore

'Puntung2' serai baki rewang buat sate masa bbq lepas


Idea sarapan pagi, dasat duk Birm..sarapan ngn laksa Singapore. Kalo kat mesia harus kutunjuk2 aje kat stall dpn SKBR nu. Resepi asal dari Dina, but cam biasa, keje I adjust ikut suka suki. Satu lagi, buat laksa ni sebab nak abiskan baki serai bahan sate masa bbq. Sian I kat sini..puntung2 serai tu masih diguna, yg kalo kat mesia harus amik yg muda kat pangkal, yg batang atas dihumbankan aje. Tp sebab kat sini serai terkategori dalam 'barangan mewah', mahal kat kedai cina tu wehhh..maka I guna hingga ke titisan yg terakhir. hihihi
Masa makan yg Dina bagi, walau dah mmg sedap..dlm ati dpt idea, ni kalo buh bawang goreng mesti sedap..bla2..cam biasa, idea mengadjust mencurah2..kreatif lg inovatif. maklomla, dah namanya cikgu cuti, so tugas2 kreativiti tpaksa di'skill'kan kat dapur. Utk rujukan di masa hadapan, maka tepek resepi..


Bahan Kuah (anggaran 10 org makan)

2 labu bawang holland
6 ulas bawang putih
2 sudu makan udang kering-rendam ngn hot water
3 sudu mkn serbuk cili, sbb malas nk potong n rendam cili, nk blend agi, leceh.
2 sudu makan ikan bilis
2 inci halia
2 inci lengkuas

Blend suma bahan diatas, tumis guna minyak secukupnya hingga garing. Then, masukkan:
serai sepinggan cam dlm gambo tu ketuk2 dan masukkan. But, jika kat mesia harus ar kuguna 4 batang serai yg cun, xmain ar yg camtu..
4 cawan air
2 tin santan
5 keping asam gelugor
adjust garam, gula sikit, dan sbg perasa I buh ar kiub ayam sikit. tunggu mendidih, kacau2 selalu, next, masukkan :

2 batang bunga kantan (mesia mari woo..I buh kat frozen)
segenggam daun kesum - suma ni I blend sebahagian, sbb sayang, supaya awin x senang2 buang..

Finally, masukkan :
500 gm mix udang, mussle, squid. udang kalo ada byk buh ar byk2, lg sedap. Kacau2 sebentar.

*siap dah, sediakan bahan laksa :
500gm spagetti, rebus, buh olive oil sikit. sian I, xda mee laksa, guna aje spagetti
tauge, buang ekor biar sedap mata memandang dalam pinggan. (hi2)
timun, hiris nipis
bawang goreng
daun bawang
isi ayam siat2 patutnya, but I malas..ayam tu cincang dan goreng, so xyah siat2. (idea kreatif kunun)
daun kesum hiris halus

Siap dah..sedia utk dihidang. Memasak mmg mudah kat Birm coz bahannya senang. Esok2 balik mesia..apakah I akan ulangi saat2 manis ini?..biarlah waktu yg memberikan jawapannya. cewwwah..
Soklan pengayaan di akhir pembelajaran : u all leh faham ke cara I tulis resepi nih? ni resepi owang yg masak skill campak2 jer, xda dlm pedagogi. ampuuun, hi3..

2 comments:

  1. La....cik yah apasal muscle pulak, makan otot ke ..mussels lah...hihi..jangan mare..nanti kena jual! Anyway nice recipe, cam laksa johor gak kuah dia..cuma ada lauk pauk pulak.Recipe mewah nih..

    ReplyDelete
  2. hahaha..sowi kak dini, typing error. nnt ada masa sy betulkan. ni tgh bizi gilerrr..ekeke. mlm ni pon sy nk buat agi sekali. mmg cam laksa johor cuma bezanya laksa johor kita guna byk ikan, yg ni kita leh guna aneka seafood, pahtu ada ayam goreng. aksesori lain, leh buh tauhu kering goreng.

    ReplyDelete